Vakantie

Vakantie

‘Geniet ervan!’ ‘Het grote genieten kan beginnen!’ ‘Geniet van je vakantie.’

Hoe doe je dat? Genieten? Ik heb het mij de hele vakantie afgevraagd. Want wat is dat eigenlijk nog, genieten, plezier hebben, een leuke vakantie hebben? En laten we het uitrusten en bijkomen ook maar even achterwegen laten.

Kamperen. Dat is afzien voor gevorderden. Ik heb alles voorbij zien komen. Muis, kikker en egel. In mijn tent, welteverstaan. Maar dat verhaal zal ik je verder besparen. Het zat hem in zo’n tent net als thuis in de gewone dingen: slaapgebrek, strubbelingen en het weer. En een bak verdriet, zoals altijd weer een rugzak vol tranen die leeg loopt en weer vult. Want wat ik niet had beseft toen ik aan dit avontuur van kamperen begon; was het alledaagse dat je tegenkomt op zo’n camping: gezinnen. Gezinnen met kinderen, met meisjes, met drie kinderen op een rij. Zonder gat ertussen. En de moeders van dochters die ’s ochtends haren vlechten en ’s avonds samen tanden poetsen. De allerschattigste meisjes en ook hele stomme.

En twee buurmeisjes. Na de vakantie gaat ze naar groep 1, vertelt de jongste mij. En daarna giechelt ze en noemt mij een varkentje (we staan op veld varken tja..), ik ren ze achterna en ongemerkt veroveren ze mijn hart. Als we na een paar dagen afscheid nemen is het een groot tranendal.

Vakantie. We hebben het gedaan, overleefd en het was goed. Genieten is misschien een te groot woord. We hebben ons best gedaan er wat van te maken. Het was moeilijk en zwaar. En toch was het goed. Deze vakantie heeft ons gebracht: oog voor wat er is als de storm hevig is. Tot volgend jaar camping.

Reageren is niet mogelijk.